Overslaan en naar de inhoud gaan

Afgestudeerd en starten als freelancer? Dit moet je weten.

Bijna afgestudeerd en starten als freelancer? Dit moet je weten! | Ritmo Art | Sociaal Bureau voor Kunstenaars

Afgestudeerd en zin om je eerste stappen in de professionele wereld te zetten? Ben je van plan om als artiest of freelancer aan de slag te gaan? Maar is die wereld voor je onbekend terrein? Dan helpen wij je bij Ritmo Art om deze drastische omwenteling in je leven zo gemakkelijk mogelijk te maken. Enkele tips:

Ik ben afgestudeerd. Waar moet ik starten?

Het eerste wat je doet, is even stilstaan bij alle instanties die je helpen bij de begeleiding van je professionele loopbaan.

1. VDAB/ACTIRIS

De VDAB is de officiële tewerkstellingsdienst van de Vlaamse Overheid (in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is dat Actiris en in het Waalse Gewest helpt Forem je verder).

Zij helpen je bij het zoeken naar een job of geven bijkomende professioneel gerichte opleidingen. Het is heel belangrijk dat je je, meteen na afstuderen, inschrijft als werkzoekende bij de VDAB. Zij zullen op die manier je zoektocht naar werk samen met jou kunnen opvolgen. Meteen na je inschrijving start namelijk je beroepsinschakelingstijd (= je wachttijd voor een werkloosheidsuitkering). Voordat je recht hebt op een volledige werkloosheidsuitkering of inschakelingsuitkering, moet je eerst je beroepsinschakelingstijd (standaard is dat 310 dagen, zondagen niet inbegrepen) doorlopen na je studies.

Schrijf je je niet in als werkzoekende bij VDAB? Dan heb je ook geen recht op de bescherming van de RVA, de instantie die zorgt voor o.a. de werkloosheidsuitkeringen. Ben je al aan de slag als freelancer en zit je even zonder werk tussen twee opdrachten? Dan kan je als artiest of freelancer ook terugvallen op deze uitkering.

2. Ziekenfonds

Afgestudeerd? Dan ben je ook niet meer ten laste van je ouders. Dit wil zeggen dat je moet uitkijken naar een eigen, verplichte ziekteverzekering. Ook hier is er heel wat keuze voor verschillende ziekenfondsen. Op het internet kun je deze allemaal vergelijken om tot de beste keuze voor jou te komen.

3. Vakbond of Hulpkas

Een andere belangrijke instantie voor freelancers en artiesten zijn de verschillende uitbetalingsinstellingen (vakbond of hulpkas).

Een vakbond is een werknemersorganisatie die opkomt voor de belangen van werknemers en met werkgevers en politieke organen onderhandelt over specifieke arbeidsvoorwaarden: je loon, cao’s, werktijden en werkomstandigheden. Maar ook de uitbetaling van werkloosheidsuitkeringen verloopt (o.a.) via de vakbond. Je kan je aansluiten bij 1 van de 3 Belgische vakbonden: ACV, ABVV of ACLVB. Hiervoor betaal je een jaarlijks lidgeld.

De aansluiting bij een vakbond is niet verplicht. Voor de uitbetaling van je werkloosheidsuitkeringen kan je ook terecht bij de Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen. Deze aansluiting is gratis.

Een aanmelding bij de vakbond of Hulpkas is nog niet meteen nodig nadat je bent afgestudeerd. Wacht op het attest van de VDAB dat je ontvangt na het verlopen van je beroepsinschakelingstijd. Daarmee ga je dan langs om je werkloosheidsuitkering in orde te maken.

Werken als zelfstandige of in loondienst?

Vervolgens ga je op zoek naar de geschikte job voor jou. Als artiest of freelancer heb je verschillende opties. Wij, als sociaal bureau voor kunstenaars, helpen je graag verder.

Ik ben nog niet afgestudeerd. Kan ik als student werken via Ritmo Art? 

Ja, in de meeste gevallen kan je ook als student-artiest terecht bij Ritmo Art. Contacteer ons over je situatie en wij kijken de specifieke studentenwetgeving voor jou na.

Onze kantoren zijn geopend van maandag tot vrijdag tussen 8u30 en 17u30, maar we zijn ook telefonisch te bereiken op 03/205 96 40 of via mail antwerpen.art@asap.be