Overslaan en naar de inhoud gaan

“Een Sociaal Bureau voor Kunstenaars”, wat is dat juist?

Chantal Wauters voor Ritmo Art, sociaal bureau voor kunstenaars

 

Het is een vraag die me als consulent bij Ritmo Art vaak wordt gesteld. Ik geef de personen dan steeds het volgende antwoord mee: wanneer je als freelancer of artiest wil werken, en geen zelfstandige wil of kan worden, kan je terecht bij een Sociaal Bureau voor Kunstenaars. Ook wanneer je een opdrachtgever bent die freelancers te werk stelt, kan een SBK interessant zijn.

Laat je dus niet in verwarring brengen door de term Sociaal Bureau voor Kunstenaars. Geef je bijvoorbeeld yogales aan gevorderden, ben je bezig met het grafisch ontwerp van een webshop of wil jij freelancers inschakelen om artikels te schrijven, dan ben je ook meer dan welkom. Ritmo Art is immers in heel wat sectoren actief en houdt zich bezig met de verloning van zowel artiesten als technici en andere bedienden. Echter, onze specialisatie ligt wel in de artistieke en creatieve sectoren. Denk daarbij aan podiumkunsten en muziek, film en televisie, reclame, de audiovisuele sector, de socio-culturele sector, grafische kunsten en dergelijke.

"Wat kunnen we dan juist doen voor jou als freelancer?" 

Wanneer jij een opdracht voor ogen hebt, kunnen wij jou officieel onder contract zetten, zodat je wettelijk in orde bent om aan de slag te gaan. Naast een arbeidsovereenkomst zorgen wij ook voor een arbeidsongevallenverzekering. Je weet immers maar nooit. Je valt als freelancer onder het werknemersstatuut en kan daardoor ook van heel wat voordelen genieten, waaronder pensioen, werkloosheids- of ziekte uitkering, eindejaarspremie, vakantiegeld en dergelijke.

De manier waarop we werken is eenvoudig. Je belt ons, mailt ons of springt eens binnen en licht ons in over de opdracht die je te pakken gekregen hebt. In tegenstelling tot een interimkantoor bieden wij immers zelf geen vacatures aan. Daarvoor kan je wel steeds terecht bij ons moederbedrijf ASAP.

Denk eraan dat wanneer je een opdracht onder contract wilt zetten bij ons, er een opdrachtgever moet zijn en een afgesproken factuurbedrag. Wij maken het contract in orde voor jou, ook buiten de kantooruren. De opdrachtgever krijgt de factuur in de bus, terwijl jij van ons een nettoloon ontvangt voor je bewezen diensten.

Kort komt het erop neer dat wanneer je als freelancer werkt via een SBK, je kan genieten van heel wat voordelen en de vrijheid die je opdrachten nodig hebben, terwijl je je niet hoeft te bekommeren om de administratieve kant van het verhaal.

"Opdrachtgevers kunnen ook bij ons terecht."

Wij krijgen echter niet enkel freelancers over de vloer. Ook voor opdrachtgevers kan onze werking interessant zijn. Een Sociaal Bureau voor Kunstenaars zal immers optreden als juridische werkgever. Een contract, arbeidsongevallenverzekering, dimona aangifte, doorstorting van patronale lasten en dergelijke vallen met andere woorden in onze boot. Bovendien houden wij de nieuwste wetgeving van de sector in het oog en kunnen we je zo bijstaan met heel wat advies. Met de ervaring van de interimsector en de expertise over het creatieve veld zijn wij als Sociaal Bureau voor Kunstenaars een ideale partner voor organisaties die freelancers te werk stellen.

© Chantal Wauters